lauantai 21. marraskuuta 2015

Superlisuke max 30 min

Arvostan Kira Åkerstöm-Kekkosta monesta syystä. Master cheffin tittelinkin voittanut nuori nainen on monipuolinen ruuanlaittaja, joka saa kokkailun tuntumaan tosi helpolta. Kira ei alleviivaa terveellisyyttä tai paasaa minkään ruokavalion puolesta, vaan puhuu fiiliksen mukaan syömisestä kehoa ja mieltä kuunnellen. Kaunis bloggarikollega on paitsi lahjakas, myös todella sympaattinen ja mukava. Inspiroiduin useasti Kiran edellisestä kirjasta Auringon maku, joten tartuin innolla neidon uutukaiseen "max 30 min".  Kirjan ideana on kokata arkenakin terveellistä ja maistuvaa maximissaan puolessa tunnissa.           
 
Rehellisyyden nimissä minun pitää todeta, että en pidä kirjan kannesta tai ulkoasusta. Kirkuva keltainen luo halvan vaikutelman, vaikka lie tarkoitettu piristäväksi. Kesti hetken ennenkuin huomasin sisäsivujen reunassa olevien palkkien sisältävän vinkin käsilläolevaan ruokaan. 
Nimi sen sijaan on minusta näppärä: sanalyhennelmät max ja min tuovat kiireen ja nopeuden framille. 
Kirjan tökkivä ulkoasu luo melkoisen kontrastin kiinnostavan sisällön ja kauniiden reseptikuvien kanssa. Ohjeet sisältävät esimerkiksi juuriselleri-omenasalaatin lämminsavulohella, punajuuri-feta-uunimunakkaan vihersalaatilla ja nuudelikeiton porkkanaliemellä ja katkaravuilla. Suurin osa kirjassa käytetyistä raaka-aineista löytyy lähikaupasta. Jokaisesta reseptistä löytyy myös kauppalista kirjan takasivuilta, josta voi ottaa vaikka kännykkäkuvan ennen kauppaan lähtöä. Reseptit sisältävät päivän kaikki ateriat aamupalasta illalliseen. Huomionarvoista on, että ne on pääosin mitoitettu kahdelle. 
Minä lähdin kokeilemaan kirjasta ensimmäisenä "ohraa tofulla ja sienillä". Tarjosimme ruuan leivitettyjen possunleikkeiden kera, joten jätin tofun kokonaan pois. Herkkusienien tilalla käytimme kuivattuja tatteja liotettuna. Ohrainen ruoka toimii hyvin lämpimänä tai kylmänä, ruuan lisukkeena tai lounassalaattina. Aikuiset tykkäsivät kovasti. Tattinen ja omenainen ohra meni hurjan hyvin yksiin possun kanssa. Suosittelemme!
OHRAA SIENILLÄ
kahdelle

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
1½ dl paloina kuivattuja tatteja
200 g palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
2 keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 rkl soijakastiketta
1 pink lady- tai granny smith-omena
1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tummaa balsamietikkaa
mustapippuria
reilusti raastettua parmesaania

Laita kuivatut sienet likoamaan veteen. 
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Keitä ohra pakkauksen mukaan suolatussa vedessä, valuta siivilässä ja huuhtele kylmän veden alla. 
Ohran kiehuessa kuutioi palsternakka pieneksi. Siirrä palsternakkakuutiot leivinpaperoidulle uunipellille. Mausta ½ rkl öljyä, hunajalla ja suolalla. Paahda uunissa noin 15 minuuttia kunnes juurespalat ovat pehmenneet ja saaneet hiukan väriä. 
Ota sienet pois vedestä ja purista nyrkin sisällä kuiviksi. Kaada keskilämpimälle pannulle 1 rkl öljyä ja paista sieniä siinä hetki. Pilko keltasipulit ja lisää sienten joukkoon. Paista 5 minuuttia välillä sekoittaen. 
Pilko valkosipuli ja hienonna rosmariini. Lisää ne pannulle. Lisää myös soijakastike. Mausta suolalla ja paista muutama minuutti. 
Raasta omena ja hienonna lehtipersilja. 
Lisää balsamico ja keitetty, valutettu ohra pannulle. Anna paistua minuutti. 
Lisää lopuksi omenaraaste, palsternakkapalat, lehtipersiljasilppu ja loput öljystä. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Raasta parmesaania päälle ja käy nauttimaan!

 ***
Kirja saatu arvostelukappaleena

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin